TÖRÖK ANGÓRA

                                                                                                                                                                     

   Török angóra macska, az ősi különlegesség A perzsa macskát és a török angórát gyakran összetévesztik egymással. Tény, hogy a két különböző fajta lényegében több évszázaddal ezelőtt keletkezett. A perzsák eredete nem tisztázott, a török angóra viszont Ankarából származik. Elképzelhető, hogy valamikor régen a perzsa macskák tenyésztői török angórákat használtak fel annak érdekében, hogy kialakítsák a fajta ma már közismerten hosszú, selymes szőrjellegét.

   Miután más macskákkal keresztezték, az angóra mint fajta hosszú évekre majdnem teljesen eltűnt a macskavilág porondjáról, s csupán nevében, utalásként maradt meg a különböző hosszú szőrű macskák leírásában. Napjainkban azonban újból színre lépett, és a tenyésztők sok szép példányt vonultatnak fel a nagy nemzetközi kiállításokon. Középtermetű macskák, hosszú testtel, nagy, pamacsos fülekkel. Selymes, sima szőrzetük, "királyi" nyakfodruk jellegzetesen megkülönbözteti őket a többi macskafajtától. A törökök büszkesége, amely a legelső hosszú szőrű macskaként érkezett Európába. Történet: Az angóramacska volt a legelső hosszúszőrű macska Európában (a macskaszervezetek félhosszú szőrűként jegyzik). Bár kezdetben hatalmas feltűnést keltett, hamar kiszorította az utána megjelenő perzsamacska.  Nagy-Britanniába francia közvetítéssel érkeztek a 16. század végén. Miután rögtön keresztezték perzsa macskákkal, a fajta szinte teljesen eltűnt, végül az ankarai állatkertből kellett külön a fajta feltámasztásának céljára importálni angóramacskákat. 

   Testfelépítés: közepes testméretű, finom csontozatú, kemény izomzatú. Teste kicsit nyúlánk és karcsú, lábai közepes hosszúságúak, a kerek mancsok kecsesek. A farok hosszú és elkeskenyedő, vége hegyes . Fej: közepesen hosszú ékalak; erős áll, finom állkapocs végződése gyengéden lekerekített. A profil enyhén ívelt. Fülek: nagyok, inkább magasan tűzöttek, közepesen széles tövüktől a hegyes fülhegyig először egyenes vonalban, majd enyhén ívelten keskenyednek. Majdnem áttetszőnek látszanak, pedig a fülpamacs sűrű. Szemek: nagyok, mandulavágásúak, kicsit ferdék. A szemszín egységes és harmonizál a bunda színével. Szőrzet: közepesen hosszú, lengő, a szőrminőség finom, fényesen "ropogós", és nem gyapjas fedőszőr, a nyakon, a mellkason, a bricseszen és a farkon különösen hosszú Színváltozatok: a csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bi-colour, tri-colour, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

   Természetét tekintve értelmes, nyugodt, engedelmes és kezes állat, gyermekek mellé is nyugodt szívvel javasolt.

 

             

 

 

 

vissza a címoldalraNév:
E-mail:
 
 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
KÉRLEK, MINŐSÍTSD OLDALAM
Eredmények
További szavazások
 


cicak-macskak.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu