OROSZ KÉK

                                                                                         

                                                                                          

  

Orosz kék: orosz cárok királyi macskája. Az orosz kék macska eredetét is homály fedi, melyeket legendákkal próbáltak kipótolni rajongói. Feltevések szerint a cica nevéből is eredően Észak-Oroszországból, méghozzá Arhangelszkből származik, innen vitték át teherhajók az 1860-as években Angliába. Eredetileg „arhangelszki kék"-nek hívták, mára orosz kék lett a neve. Kezdetekben még vadászták is pompás bundájáért, melyet fóka vagy hódprémhez hasonlítottak. Történetek keringenek arról is, hogy az orosz cárok királyi macskájának számított ez a cica, melyet Viktória királynő is kedvencéül fogadott később.Pontosan még ma sem tudjuk, hogy milyen fajtákból és változatokból alakult ki ez a fajta, ami bizonyos, hogy Angliában 1875-ben mutatták be egy kiállításon. Külön osztályt 1912-ben kapott., a második világháború után angol és skandináv tenyésztők folytatták a fajta továbbnemesítését.

  Testfelépítés: közepes testméretű, közepesen erős és izmos felépítésü, kecses megjelenésű. Nyaka hosszú és karcsú, lábai hosszúak. A mancsok keskenyek és oválisak, farka hosszú, vége enyhén kerekített. Fej: a koponya közepesen hosszú és lapos, profilból a homlok és az egyenes orr domború szögben találkozik a szemöldökkel. Kiemelkedő bajusztő és erős áll jellemzi. Fülek: nagyok és kissé hegyesek, enyhén előre dőlnek, egymástól távol helyzekednek el. A kevés fülpamacs miatt a fülek majdnem áttetszőnek tűnnek. Szemek: nagyok és mandulavágásúak, egymástól távol helyezkednek el. Színük élénk zöld. Szőrzet: rövid, kissé feláll, és selymes, az aljszőrzet azonos hosszúságú a bunda szőrzetével, így különösen dúsnak tűnik. Színe: tiszta kék, határozott ezüst ragyogással ( a szőrszálak csúcsa ezüst). A középkék a kívánatos. Orrtükör: kékesszürke Talppárna: levendula rózsaszín

Félénk, csendes, nyugodt, ugyanakkor játékos cica, aki gazdájához ragaszkodik, lakásban tartásra kiváló.Nincsenek nagy igényei, a modern, elfoglalt gazdik időbeosztásához is prímán alkalmazkodik. Egyedül is jól elszórakoztatja magát, és vidáman üdvözli a gazdi hazatértét. Sok időt nem kell az ápolásával tölteni: alkalomadtán egy kis körömigazítás és némi fésülés bőven megteszi. Gyerekek mellé is ajánlott.

 

                                                                                                

            

 

 

vissza a címoldalraNév:
E-mail:
 
 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
MILYEN KEDVENC CICÁD(ID) ÉTKEZÉSI SZOKÁSA(I)?
Eredmények
További szavazások
 


cicak-macskak.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu