ÁRVA KÖLYKÖK GONDOZÁSA

 

 

 


Sajnos sok esetben előfordul, hogy a cicamama valamilyen oknál fogva nem tudja szoptatni a piciket.Az is előfordulhat, hogy mi találunk olyan pici cicát, amelyik még nem tudja magát ellátni. Ha segíteni szeretnénk rajtuk, bizony nagy fába vágjuk a fejszét. A legfontosabb szabály, amit mindenkinek tudomásul kell vennie, NE HIBÁZTASSA MAGÁT, HA VALAMELYIK KISCICA ELHULLIK, MINÉL FIATALABB A CICA, EZ ANNÁL NAGYOBB VALÓSZÍNŰSÉGGEL KÖVETKEZIK BE! 1-2 napos kölykök felnevelésének esélye a nullával egyenlő. Ha csak egy mód van rá, próbáljunk pótmamát találni az árva(árvák) számára, mert így maradnak legnagyobb valószínűséggel életben. 2-2,5 hetes koruktól már különösebb tapasztalat nélkül is felnevelhetők a picik.

 

                 Néhány napos kölyök, szeme még zárva


 

• A kölyökmacskák életük első két hetében nem tudják szabályozni testhőmérsékletüket, ezért melegen, 31-33 C-on kell őket tartanunk. Különben kihűlnek, és rövid időn belül elpusztulnak.3. hetes korukban már elegendő a 27 fok, 5-hetes korukban már tolerálják a szobahőmérsékletet.  

• Az első hetekben két óránként kell etetni őket. Vehetünk cicatápszert - az a legjobb -,de magunk is készíthetünk a következőképpen. 2,2 dl friss tejbe egy tojást, 30 ml (két evőkanál) mézet, és vitamin, ásványianyag kiegészítőt tegyünk hozzá. Melegítsük testhőmérsékletűre, és kis cumisüvegből táplálhatjuk a picit. Én laktózmentes tejet használnék, mert az köztudott, hogy a cicák nem tudják a laktózt felhasználni. helyette szőlőcukrot adnék a tejhez. A kis pocakjukat az elején óvatosan masszírozzuk, ürítésre késztetve őket, helyettesítve az anyacicát.

• Másik recept: egy csésze laktózmentes tejbe1 evőkanál kukoricaolaj, 3 tojássárgája, 3 csepp gyermek multivitamin. A cica mindig hason fekve egyen! • A kölykök 60-120 g-mal jönnek a világra. 25 grammonként 8 ml tápszerre van szükségük naponta. 100 g-os picinél az 4x8 ml. Ezt a mennyiséget 3-óránkénti etetésekkel kell megkapniuk.2 hetes korukig praktikusabb 1-2 ml-es fecskendővel etetni őket, ezután már használható a cicacumisüveg.

 

 

 

 

• Két hetes koruktól- ekkor már nyitva a szemük- elegendő 4-6 óránként, majd 6-8 óránként etetni őket. A 3-4. hétre előbújnak a fogaik. Innentől kezdve adhatunk nekik tejbe kevert konzervet, pici adagokban, de helyesebb kefirbe kevert májkrémet kínálni, kezdeni az óvatos átszoktatást A nyolcadik hétre fokozatosan el kell választani őket.

 

• 4. ill. 6. hetes korukban már adhatunk nekik baby-féreghajtót, megelőzve az orsóférgek elszaporodását a pici szervezetében.

• Legkésőbb ebben a korban vigyük el állatorvoshoz egy általános vizsgálatra. • Amennyiben a pici cicán bolhát észlelünk, azokat fürdetéssel távolítsuk el.  

• 4-5 hetes kortól minden etetés után tegyük a kicsit alomtálra. Hamar megtanulják a szobatisztaságot.

vissza a címoldalraNév:
E-mail:
 
 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
KÉRLEK, MINŐSÍTSD OLDALAM
Eredmények
További szavazások
 


cicak-macskak.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu