A  FELELŐS ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAI I.

 

 

 

  Ha valaki vette a fáradtságot és végiglapozta oldalam, sok helyen találkozhatott a „felelős állattartás, felelős gondolkodás„, kifejezéssel. A Fórum témái között is szerepel, de igen szűkített változatban. Meggyőződésem, a mai világban igen sok ember ismeri ezt a fogalmat, sőt nem csak ismeri, de ennek megfelelően él együtt állatával. Sajnos tapasztalatból tudom, még nem ők vannak többségben. Így mint állatbarátnak és állatmentőnek, az egyik legfontosabb feladatom, ennek bemutatása, és mellette, ahol csak lehetőség nyílik rá, segíteni a még többségben lévő embereken, hogy ők is lássák, és tegyék magukévá a gondolatot, saját és állatuk életének, boldogságának, és kielégítő emberi-állati voltának létfontosságú feltétele a FELELŐS ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAINAK BETARTÁSA.

 

 „Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél...”

Antoine de Saint-Exupéry

 

A FELELŐSSÉG:  Minden családban elérkezik az a pillanat, amikor felmerül a kisállattartás kérdése. Tartsunk vagy ne tartsunk? Nagyon komolyan vegyük fontolóra a kérdést, hisz nem egy tárgyról, egy élőlény velünk együtt eltöltött sok-sok évéről van szó. Ha sikerült döntenünk, alaposan gondoljuk át, melyik faj egyedét választjuk családtagnak. Kutyát? Macskát? Vadászgörényt? Halat? …. Igen, komolyan át kell gondolni, mert a különböző fajoknak igen különbözőek a tulajdonságaik és az életfeltételeik. Még azt is szem előtt kell tartanunk, hogy mi, emberek is allergiásak lehetünk pl. a macska vagy kutya szőrére.

Olyat válasszunk, amelyik igényeit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni. És még mindig nem állhatunk meg, mert itt jön a legnehezebb kérdés – elsősorban kutyáknál – milyen fajta legyen az igazi. Mert  -általánosságban- sok tulajdonságban megegyeznek a választott faj egyedei, azonban nem mindegy, hogy egy öltöztetőbabát, vagy egy örökmozgó foxit, vagy éppen egy nagyobb testű, állandó mozgásban élő agarat, vizslát szemelünk ki magunknak. Ne sajnáljuk rá az időt, vegyünk egy szakkönyvet a kezünbe, vagy kérdezzünk állatorvost döntésünk segítése érdekében .Hiszen a legfontosabb, és a legmeghatározóbb a jó választás .Még a macskák esetében sem mindegy, hogy sziámi , vagy Maine Coon cicára, vagy egy házimacskára esik a választásunk.

Szintén fontos, hogy honnan szerezzük be őt. Ha fajtatiszta állatot választottunk, ne szaporítótól vegyük meg leendő kedvencünket, hanem kizárólag törzskönyvvel rendelkező állatot válasszunk. Ha csak a tulajdonságaikban döntöttünk, és nem ragaszkodunk fajtatiszta állathoz, ne resteljünk elmenni egy menhelyre, ahol a vezető igen jól ismeri az állatait, és igényeinknek megfelelően tud állatot ajánlani. A felelősség nem csak arra vonatkozik, hogy leendő kedvencünk testi-lelki igényeinek eleget tegyünk, hanem az is, hogy harmóniában éljünk családunkban, más állatokkal és a környezetünkkel.

  

SZERETET. „Az igazán szép és léleknemesítő állatszeretet az összes élőlény általános szeretetéből fakad, és ennek az általános szeretetnek fontos része az emberszeretet is. Érdemes szívünkbe vésni J. V. Widmann gondolatát: "Szeretek mindent, ami csak él". (Widmann: A Szent meg az állatok)”

Sokan az emberektől elfordulva választanak kedvencet maguknak, hogy azok segítségével éljék ki szeretetéhségüket,  tudjanak másik élőlényt szeretni. E helyett az előbbi idézetet választanám igaznak. Választott kedvencünket nem kell, csak annyira szeretni, mint amennyire ő szeret bennünket. Figyeljük meg azt az ember-állat kapcsolatot, amelyek egy beteg ember és a kedvence között alakul ki, pl vakvezető kutya, depressziót oldó macska, Testi és lelki betegségben egyaránt enyhülést, a fájdalom, a magány, az elszigeteltség, a kiszolgáltatottság oldódását hozza egy-egy kedves állat, amely szeretettel fordul a beteg felé.

Az egészséges állat-ember kapcsolat is a szereteten alapul. Előfeltétele, és következménye is, hogy az állat és az ember egyformán elégedett legyen egymással. Ilyen kapcsolatokban az állat, még arra is képes, hogy évezredek alatt berögzült saját fajtestvéreivel kapcsolatos meghatározott viselkedési szabályait is feledja az ember javára.

Az állat törődést igényel, itt nem szeretnék részletesen ezekre kitérni, de milyen nagy segítség az egy ember számára, ha van kivel törődnie, van kit gondoznia, ápolnia, ha beteg és együtt élni vele. Együtt élni vele örömben és bánatban.

                                                                             

TÁPLÁLÁS Minden élőlénynek szüksége van életfunkciói ellátására energiára. Tápanyagra, melyből az energiát nyeri. Nem mindegy, hogy kedvencük mikor, mit és hogyan eszik. Az állatok egyéni életmódjának megfelelő táplálkozási szokásokat kell betartanunk, figyelembe véve a mozgási szokásokat, életkort, esetleges vemhes voltát. (A kutyák általában rengeteget mozognak, amelyhez megfelelő tápellátás szükséges. De egy vadászó macska is komoly energiaigényekkel bír.)

Az ételben lévő tápanyagoknak megfelelő arányban kell jelen lenniük, ezért igen helytelen pl. macskát kutyatáppal etetni. Nagyon sok háztartásban az állatok az ételmaradékot kapják, ez sajnos nem a legjobb megoldás, mivel vannak olyan emberi tápanyagok, melyeket kedvencünk szervezete egyáltalán nem tud hasznosítani, allergiás lehet rá, vagy egyenesen szervezetére káros anyagot is tartalmazhat. (pl. burgonya, szója, tej…) Minden élőlénynek - mondhatjuk úgy is - fejspecifikus tápanyag (fehérje:szénhidrát:zsírok:ásványi elemek...) összetételre van szüksége!

A leghelyesebb megoldás a külön állatfajra, vagy még fajtára kikisérletezett nedves és száraz tápot adni etetéskor állatunknak. Nyers húst soha ne adjunk, mert komoly fertőzési forrás lehet. A jutalomfalat összetételével is legyünk tisztában. A macskáknak időnként szükségük van zöld fűféle fogyasztására, mely kipucolja gyomrából a lenyelt szőrszálakat(szőrgombócot). Soha ne feledkezzünk meg a megfelelő folyadékellátásról, edényükben mindig legyen friss víz. A jobb oldali gombok között található Hasznos tudnivalók tartalmazza a macskák számára mérgező növényeket, melyek jelenlétére ill. elajándékozására figyelnünk kell, ha macska kerül a lakásba.

vissza a címoldalraNév:
E-mail:
 
 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
Milyen tipusú macskát szeretsz?
Eredmények
További szavazások
 


cicak-macskak.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu