A macskák helyes táplálásának kisenciklopédiája

A megfelelő táplálkozás alapfeltétele annak, hogy macskánk egészséges és kiegyensúlyozott legyen. Mint minden élőlénynek, a macskáknak is szükségük van a víz, a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, az ásványi anyagok és a vitaminok olyan kiegyensúlyozott arányára, amely megfelel a faj specifikus igényeinek. Igaz, hogy a macskák húsevők, de szükségük van olyan feltárt növényi eredetű táplálékra is, amely hőkezeléssel vagy előemésztéssel készült. A természetben a macskák ezeket a tápanyagokat szervetlen anyagok vagy fűfélék fogyasztásával veszik fel.

Ahhoz, hogy macskánkat megfelelő módon tápláljuk, oda kell figyelnünk a különböző életszakaszokban (kismacskák, felnőtt macskák, idősödő macskák esetén) jelentkező tápanyagszükségletek változására, valamint kedvencünk egészségi állapotára. Nem szabad elfelejtkeznünk macskánk egyéni szükségleteiről sem. Egy nagy mozgásigényű macska, aki folyton úton van más táplálást igényel, mint egy csendes házimacska, ugyanúgy mint a hosszúszőrű macska is más tápanyagösszetételű eledelt igényel rövidszőrű társával szemben.

Új táplálási koncepciónknak köszönhetően, macskája étrendjét körültekintően alakíthatja ki. Fontos szempont ez, hiszen macskája csak akkor marad boldog és életerős, ha étrendje megfelel valódi szükségleteinek.

A Vitakraft az állatok táplálása terén folyamatos kutatásokkal és fejlesztésekkel járul hozzá ahhoz, hogy cirmoscicájának hosszú, boldog, egészséges élete legyen.

A Vitakraft® annyit jelent, mint: 'Szerető szívvel gondoskodni' kedvencünkről.


A macskák helyes táplálása:

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Ha azt szeretnénk, hogy macskánk erős és egészséges legyen, akkor egyéni szükségleteire szabott, kiegyensúlyozott étrendet biztosítsunk neki.

 

 

Energiaforrások és tápanyagok

Kedvencünk egészséges táplálásának érdekében étrendjét szükségleteihez kell alakítanunk. A kiegyensúlyozott étrend alapjai megegyeznek emberek és macskák esetén, azonban az egyedi tápanyagok aránya és forrásai teljesen különbözőek lehetnek.

  Emberek Macskák
Víz Ásványvíz, gyümölcslé       Víz
Szénhidrát / rost Kenyér, gabona,       Céklaszeletek
Fehérjék Hús, tej, sajt,….       Hús, hal,
Zsírok Olajok, vaj, …      Szárnyaszsír, faggyú,…
Vitaminok + ásványi anyagok Gyümölcsök, zöldségek,… Premixek, teljesen természetes    anyagok,…

 

 

 

 

 

 

Tápanyagszükségletek - Macskájának milyen tápanyagokra van szüksége?

Ahhoz, hogy macskáját igényeinek megfelelően táplálja, a cica eledelének minden területen fedeznie kell a napi tápanyag-szükségleteket. Kiváló minőségű állateledel összeállítás: MIX-IT! Ez az új táplálási koncepció a legutóbbi kutatások eredményeit ötvözi - megegyezik a táblázatban felsorolt szükségletekkel - így macskája a lehető legjobb táplálást kapja.

  Fehérjék
%
Zsírok
%
Rostok
%
Kalcium / Foszfor
Arány
Szükségletek* Minimum 30%   15-20%      2-3%              1-2
 

A vitamin
[N.E./kg]
D3 vitamin
[N.E./kg]
E vitamin
[mg/kg]
Szükségletek*     15000    1500     150

 
* A felnőtt macskák anyagcsere-háztartására vonatkozó tudományos értékek, amelyeket a kor és az aktivitás függvényében vizsgáltak.

 

 

Emészthetőség - Mi az ami fontos?

Kedvencünk számára az állateledelben található tápanyagok akkor megfelelőek, ha azokat az állat szervezete megfelelő mértékben tudja hasznosítani. Ez olyan eledelt feltételez, amely könnyen emészthető és gyorsan felhasználható az állat számára. A MIX-IT termékek esetében a szénhidrátok előkezelésének és a könnyen emészthető fehérjéknek köszönhetően valósul ez meg. A termékek biztonságosak. A kiegyensúlyozott ásványianyag-tartalmat az alacsony nyershamutartalom mutatja.

Nagyon könnyen emészthető A nyersanyagok minősége
Könnyen emészthető fehérjék     Magas hústartalom
Alacsony nyershamutartalom     Kevés tápanyag - kevés adalékanyag
Hőkezelt szénhidrátok     Előemésztett anyagok

 

 

Életszakaszok:

Az első hetek

A kiscicák még idejük nagy részében a lakásban tartózkodnak és anyjuk gondoskodásától függenek. Az első 10-12 napban még vakok. Anyjuk születésüktől fogva 3-4 hetes korukig szoptatja őket. Négy hetes koruktól már tejpótló tápszert is elkezdhet adni a cicusoknak, majd fokozatosan csökkentheti a tápszerben lévő víz mennyiségét.

A kiscicáknak, 6-7 hetes koruktól fogva teljesen önállóan kell enniük, így a kölyöktápszert ekkor már fokozatosan csökkenteni kell.

Kids - Kiscicák: 2-12 hónapos korig

A kiscicáknak olyan eledelre van szükségük, amely kis fogaiknak megfelelően méretezett. Naponta 3-szor kis adagokkal etesse kiscicáját. Ha cicája aktívabb, mozgékonyabb fajta, akkor emelheti az egyes adagok mennyiségét.

A mozgékony, növésben levő kiscicáknak olyan eledelre van szükségük, amelynek magas a fehérje- és zsírtartalma, és kalciumban, foszforban és D3 vitaminban gazdag.

Ebben az életkorban cicánk immunrendszerének erősítésére fokozott figyelmet kell fordítanunk, hiszen ekkor fedezi fel környezetét igazán.

Gyakori problémák:
A fiatal cicák fejlődése során rendellenesség léphet fel, ha nem elegendő az engergia- vagy tápanyagbevitel.

 

 

A megoldás:

 • Kiegyensúlyozott energiabevitel
 • Kiegyensúlyozott kalcium/foszfor arány (Ca/P - arány)
 • Könnyen emészthető fehérjék + inulin

 

 

Adult - Felnőtt macskák: 1-7 éves korig

A macskák 1 éves korukra már elérik felnőttkort. Ekkora már az összes jellegzetes képesség és egyéni igény is kifejlődik a macskákban. Nagyon fontos, hogy ebben az életkorban a táplálék könnyen emészthető legyen, kevés ballasztot tartalmazzon és a nélkülözhetetlen tápanyagok kiegyensúlyozott arányban legyenek fellelhetők benne.

Gyakori problémák:

Fogbetegségek. A fogakon lerakódott lepedék idővel a nyálban található ásványi anyagokkal telítődik, majd fogkő képződik belőle. Ez a fogszuvasodás további súlyosbodásához, valamint rossz lehelethez és fogvesztéshez is vezethet.

 

 

A megoldás:

 

 

Sok olyan macska van amelynek egy-egy táplálék összetevővel szemben intoleranciája, allergiája alakult ki részben fiatal korban, részben a fajta érzékenysége miatt. A különböző eredetű fehérjék és szénhidrátok is növelhetik a tünetek megjelenésének, az allergia kialakulásának lehetőségét.

Az egészséges emésztés és az ideális vizelet pH érték érdekében eledeleink megfelelő arányban tartalmaznak magnéziumot.

 

Best age - Idősödő macskák: 7 éves kortól

A kor előrehaladtával csökken a fizikai aktivitás és a szervezet kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben. A 7 éves és annál idősebb macskák hajlamosak az ízületi problémákra, valamint a romló látás, a nem megfelelő szívműködés és a fogbetegségek is az idős macskák gyakori betegségei közé tartoznak. Ebben az életkorban a macskáknak olyan kiegyensúlyozott étrendre van szükségük, amely rostokat, foszfort, fehérjéket, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmaz.

Gyakori problémák:

Ahogy telnek az évek, úgy lesz a mozgás nyűg és kellemetlenség a macskák számára. A csökkent mozgási kedv fő oka lehet az elhasználódott ízületek kopása, szakadása.

 

 

A megoldás:

Az ördögkarom védi a porcokat és segíti az ízületek megfelelő működését.

A mezei zsúrló erősíti a kötőszövetet és olajozottabbá teszi a mozgást.

A szív, mint problémás terület:

Az idős macskák esetén a gyenge szívműködés gyakori probléma.

A megoldás:

A taurin erősíti a szívet és életerőt ad az idősödő macskáknak.

 

Speciális táplálkozási szükségletek:

Tápérzékenység

  Intoleranciák  
Érzékenység   Allergia
  Fehérjék / szénhidrátok, különösen a marhahús és a csemegekukorica  

 

 

Következmények:
Macskája hasmenéses, felfúvódik vagy székrekedéstől szenved.

Sok olyan macska van amelynek egy-egy táplálék összetevővel szemben intoleranciája, allergiája alakult ki részben fiatal korban, részben a fajta érzékenysége miatt. A különböző eredetű fehérjék és szénhidrátok is növelhetik a tünetek megjelenésének, az allergia kialakulásának lehetőségét.

A kizárólagos szénhidrátforrás a baromfi. Nagyobb mennyiségű inulin. Macskája érzékeny emésztőszervei megkönnyebbülhetnek.

 

Speciális táplálkozási szükségletek:

Túlsúly

Ha macskája több kalóriát vesz magához, mint amennyi feltétlen szükséges, annak egyenes eredménye az elhízás. Az elhízás leggyakoribb okai közé tartoznak a kalóriában gazdag étrend (túl sok zsír) és/vagy szabályozatlan tápanyagbevitel, valamint a mozgásszegény életmód.

Hízásra hajlamosak:

 • Idősebb macskák (kb. 40%-uk)
 • Ivartalanított macskák
 • Lakásban tartott macskák

Következmények:

 • Cukorbetegség kialakulása esélyesebb
 • Szív- és érrendszer valamint a csontozat károsodása

A megoldás:

VITA BASIC® WEIGHT CONTROL csökkentett zsír- és energiatartalommal (<1.4MJ ME/100g) az eledel napi mennyiségének csökkentése nélkül teszi lehetővé a fogyást. Az etetőtálban ugyanannyi van, mint korábban!

 

Speciális táplálkozási szükségletek:

Bőr és szőr

Probléma: Étrendhez köthető bőrbetegségek

 • Fehérjék, telítetlen zsírsavak, cink, jód és nélkülözhetetlen aminosavak hiánya
 • Alacsony E-vitamin és biotin bevitel.

Következmények:

 • Színtelen, törékeny szőr
 • Szőrhullás és gyulladásos bőrbetegségek.

Sok olyan macska van amelynek egy-egy táplálék összetevővel szemben intoleranciája, allergiája alakult ki részben fiatal korban, részben a fajta érzékenysége miatt. A különböző eredetű fehérjék és szénhidrátok is növelhetik a tünetek megjelenésének, az allergia kialakulásának lehetőségét.

 

 

Vitakraft® termékek Omega 3 és 6 zsírsavakkal és kovasavval + élesztővel, valamint cinkkel és biotinnal.

 


 

Speciális táplálkozási szükségletek:

Immunrendszer

Probléma: Immunrendszer elégtelen működése

 • Rendkívüli hatások pl.: stressz
 • Kiegyensúlyozatlan vitaminbevitel
 • Immunrendszert erősítő anyagok nem megfelelő bevitele

Immungyengeségre való hajlam:

 • Fiatal és idősödő macskák
 • Kijáró macskák

Sok olyan macska van amelynek egy-egy táplálék összetevővel szemben intoleranciája, allergiája alakult ki részben fiatal korban, részben a fajta érzékenysége miatt. A különböző eredetű fehérjék és szénhidrátok is növelhetik a tünetek megjelenésének, az allergia kialakulásának lehetőségét.

Speciális szükségletekre szabott Vitakraft® termékek multivitamin-komplexszel és ß-glukánnal.

Speciális táplálkozási szükségletek:

Szőrlabda képződés megelőzése

Probléma: Szőrlabda képződés

A tisztálkodás közben lenyelt szőrszálak elakadhatnak a cicák emésztőrendszerében.

Következmények:

A túl sok lenyelt szőrszál nem tud áthaladni a bélrendszeren, így szőrlabda formálódik belőle az emésztőrendszerben, ami sok probléma forrása lehet.

 

 

A megoldás:

 

 


 

 

Speciális rost összetevő segíti a lenyelt szőrszálak könnyebb kiürítését.

 

 

vissza a címoldalraNév:
E-mail:
 
 
 
E-mail:
Jelszó:
 Regisztráció
Elfelejtett jelszó
 
 
Milyen tipusú macskát szeretsz?
Eredmények
További szavazások
 


cicak-macskak.lapunk.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérkép
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu